Hem hayatımızı hemen her anlamda değiştiren pandeminin etkisiyle, hem de dijitalleşen -ve böylece git gide daha da globalleşen- dünyada çalışma biçimlerinin de dönüşüm geçirmesiyle, artık pek çok profesyonel -mesleği elverdiği müddetçe- nerede isterse orada, nasıl isterse öyle çalışıyor. Başta freelancer’lar olmak üzere pek çok çalışan tarafından sıklıkla tercih edilen yeni nesil çalışma konseptlerinden bir tanesi de bu yazının konusu olan coworking.

Gelin, 4 soru 4 cevapta coworking’den kısaca bahsedelim…

1- Coworking Nedir?

Birlikte çalışmak olarak Türkçeye çevrilebilecek olan, aynı zamanda açık ofis olarak da bilinen coworking terimi, en basit şekilde, farklı şirketlerden/sektörlerden profesyonellerin ortak bir çalışma alanını paylaşması şeklinde tanımlanabilir. Oldukça pratik, etkili ve tabii bir o kadar da ekonomik bir sistem olan coworking, özellikle de freelance iş yapan profesyonellerin ofis ihtiyacına tatmin edici bir çözüm sunuyor.

2- Coworking Nasıl Yapılır?

Coworking yapmak isteyen profesyoneller, ortak çalışma alanlarında kendilerine bir masa kiralarlar. Kiralama sürelerini tamamen kişinin kendisi belirler- çalışma alanını kimi saatlik kiralarken kimi günlük tutabilir, kimi ise aylık üyelik alabilir. Daha sonra bireyler yalnızca bilgisayarlarını alıp hemen çalışmaya başlayabilirler!

3- Coworking Kimler İçin Uygundur?

Coworking, doğası gereği daha çok serbest çalışanlar tarafından tercih edilmektedir. Evde ya da cafe gibi bir ortamda çalışmaktansa bu iş için özel olarak tasarlanmış modern, verimli bir ofis ortamını tercih eden kişiler için coworking idealdir. Bununla birlikte, özellikle de pandemiden sonra pek çok büyük şirket de home-office sistemine geçmiş olduğundan, kendi ofisleri olmayan şirket çalışanları da bu sistemi sıklıkla tercih etmektedirler.

4- Coworking Avantajları Nelerdir?

Coworking’in sunduğu belli başlı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Serbestlik – Profesyoneller, diledikleri zaman coworking yapabilirler; çalışma alanlarını yalnızca ihtiyaçları kadar kiralayabilirler.
  • Donanımlı bir çalışma ortamı – Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, özellikle de ev ve cafe gibi ortamlar ile kıyaslandığında, çalışmak için özel olarak tasarlanmış olan coworking alanları, kişilere daha fazla konfor, daha çok teknik imkân ve bu sayede tabii ki daha iyi odaklanıp verimli çalışabilme şansı sunar.
  • Ekonomik – Profesyoneller, coworking alanlarını yalnızca ihtiyaçları için kiralayacaklarından, kullanmadıkları bir şey için bütçe ayırmak zorunda kalmazlar.
  • Networking! – Coworking ortamlarında hemen her sektörden profesyonel bir arada olduğundan, bireyler burada yeni insanlarla tanışabilir, yeni iş bağlantıları edinerek ağlarını kolayca genişletebilir.

Coworking, Workinton’da Yapılır!

İyi Çalışanlar Ülkesi Workinton, her sektörden yetkin profesyoneller ile bir arada modern bir ofis ortamında verimli çalışmak isteyen herkesi tam donanımlı coworking alanlarına bekliyor! Çalışma sürenizi dilediğiniz gibi belirleyebileceğiniz; modern ofis konforundan ve imkânlarından yararlanarak işlerinize kolayca odaklanabileceğiniz bu ortamlarda ayrıca gün boyu çeşitli ikramların keyfini çıkarabilir, ve farklı sektörlerden pek çok profesyonel ile networking imkânı yakalayabilirsiniz.