En ilham verici TED konuşmacılarından biri olan Malcolm Gladwell‘in ‘10 bin saat kuralı‘ çok meşhurdur. Bu kural başarıya ulaşmak için bir formül olmaktan ziyade, gerçek anlamda uzman olmak için çok çalışmak ve odaklanmak gerektiğine işaret eden bir analizdir. Başarıya ulaşmak için asıl ihtiyacınız olan şey düzenli ve istikrarlı çalışmak, bir yaşam tarzı oluşturmak. Bunu büyük iş insanları ve girişimcilerden öğrenmek mümkün.
Malcolm Gladwell’e göre bir konuda uzman olabilmek için o konu üzerine 10 bin saat çalışmanız gerekir. Bu, günde 24 saat çalışsanız bile 416 gün eder ki günde 8-10 saatten fazla verimli çalışmanın pek de mümkün olmadığını biliyoruz. Dolayısıyla Gladwell’e göre bir konuya yıllarınızı harcamadan gerçekten başarılı olmanız mümkün değildir. Öte yandan bu kural elinize bir sayaç alıp bir şekilde 10 bin saati doldurmanız gerektiğini anlatmıyor. Elbette her konu ve her insan için öğrenme ve uygulama süreleri değişkenlik gösteriyor. Ancak geriye dönüp bakıldığında, gerçek anlamda 10 bin saatini harcayan bir kişinin başarıya ulaşmış olma olasılığı oldukça yüksek. Sonuç olarak Gladwell’e göre ‘kısa yoldan başarılı olmak’ diye bir kavram yok ve her başarı uzun soluklu çalışmaların eseri olarak ortaya çıkıyor. Siz farkında olun ya da olmayın.
Başarıya giden yolu dizayn etmek istediğinizde ise mesele ’10 bin saat harcamak’ kadar basit olmuyor. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere istikrarlı, uzun döneme yayılan çalışma – öğrenme düzenleri yani bir başka deyişle kişisel gelişimi yaşam tarzı haline getirmek gerekiyor.
Bu konuda başarılı girişimcilerin, iş insanlarının alışkanlıklarına bakarak ilham almak en mantıklısı. Onlar sadece başarıya ulaşırken uyguladıkları düzenlerle değil, başardıktan sonra da kişisel gelişimlerine birçoğumuzdan daha fazla önem vermeleriyle de ilham kaynağı durumundalar. Peki bunca şöhret, ilgi, büyük şirket yönetmenin sorumlulukları arasında bunu nasıl başarıyorlar? Gelin 3 maddede inceleyelim;

  • Okuyun

Çok fazla şey öğrenmenin yolu okumaktan geçiyor. Makale – dergi okumak elbette değerli ancak esas olarak kitap okumaya yönelmelisiniz. Burada kitap önerisi yapmak mümkün değil zira size birşeyler katabilecek neredeyse sınırsız sayıda kitap var. Kendi alanınızla ilgili bir biyografi ya da bir metodoloji üzerine eğilen kitaplarla başlayın. Biri bittiğinde ise hemen ardından diğeri gelmeli.
Örnek vermek gerekirse Bill Gates yılda ortalama 50 kitap okuduğunu söylerken Mark Zuckerberg ise 2 haftada 1 kitabı bitiriyormuş. Bunu günlük düzenlere indirgeyenler de var. Ünlü yatırımcı Mark Cuban, günde 3 saatini okumaya ayırdığını söylüyor. Nike’ın kurucusu Phil Knight ise kitaplarını ayakkabıların bile ötesinde tutuyor; Knight’ın kütüphanesine ayakkabılarını çıkarmadan girmeniz mümkün değil.

  • Düşünün

Bazen harıl harıl çalışmak ya da kitap kurdu olmanın yanında zihninizi boşaltmanız gereken anlar da vardır. Böylece zihniniz serbest kalıp daha farklı düşüncelerin kapısını aralayacak özgürlüğe kavuşabilir. Özellikle yaratıcılık ya da yeni fikirler için böyle düşünme seansları, her şeyden uzak düşünce egzersizleri çok faydalı olacaktır.
LinkedIn CEO’su Jeff Weiner günde 2 saatlik düşünme molası verirken, AOL CEO’su Tim Armstrong sadece kendisi için değil tüm üst düzey yöneticileriyle beraber haftada 4 saati düşünme seanslarına ayırıyor.

  • Deneyimleyin

Deneyimlemenin ya da daha basitçe denemenin de öğrenme üzerine çok önemli etkileri vardır. Birçok girişimci ve mucit, ufuklarını açan fikirleri deneyimleri esnasında keşfetmiştir. Dolayısıyla siz de sürekli teoride kalmayın, elinizden geldiğince deneyimlemeye çalışın. Bu bazen bir yöntemin işe yarayıp yaramadığını test etmek, bazen de rakiplerinizi deneyimlemek olabilir. Tarafsız bir bakış açısıyla eksiklerinizi keşfedebilir ya da zihninizde yeni fikirlerin doğmasını sağlayabilirsiniz.
Bu konuda en ünlü örneklerden biri Google’dır. Google, uzun yıllardır çalışanlarına zamanlarının %20’sini kişisel projelerine ayırma serbestliğini sunuyor. Bu sayede birçok şirket içi proje büyüyüp değerli bir ürün ya da ayrı bir şirket haline gelebiliyor.
Peki tüm bunların arasında haftada 5 saat kuralı nerede? Şöyle ki: size tavsiyemiz yukarıda gördüğünüz 3 maddeye eşit önemle haftada 5 saatinizi ayırmanız. Düzenli olarak bu konulara haftada 5 saat ayırdığınız zaman kişisel gelişimizin devam ettiğini ve sizi yeni seviyelere taşıdığını göreceksiniz. Böylece 10 bin saate ulaşır mısınız, ulaşsanız da farkında olur musunuz bilemiyoruz. Ancak öğrenmeyi devam ettirmek, bunu bir yaşam tarzı haline getirmek için bu noktadan başlayabilirsiniz.
Kaynak