Türünün en iyi örneği LinkedIn, bir kurumsal sosyal ağ olarak insanlar arasındaki profesyonel iletişimin temel kanalı olma unvanına sahip. LinkedIn’e baktığınızda, kuruluş amacı olarak işverenlerin, çalışanların, iş arayanların ve kendini bir meslek dalında geliştirmek isteyenlerin ortak buluşma noktasıdır şekline tanımlayabiliriz.
Şirketin misyonuna baktığımızda “profesyonellerin birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlayarak daha verimli ve başarılı olmalarıdır. LinkedIn’e katıldığınızda, yaptığınız işte mükemmelleşmenizi sağlayacak olan kişiler, iş ilanları, haberler, güncellemeler ve iç görülere erişim elde edeceksiniz” açıklaması görülüyor. Şirket bu misyon tanımına çok kısa sürede ulaşarak birçok konuda kişilerin iş konularında mükemmelleşmelerini sağladı. Şirketin kuruluşu 2002 olmasına rağmen 5 Mayıs 2003 tarihinde resmi olarak kullanıma sunuldu.
Aslında baktığımızda dünya çapında farklı iş dallarına bağlı olarak çalışan kişileri bu platformda görmek ve sosyal ağı hiyerarşinin olmadığı bir profesyonel ortam olarak tanımlamak mümkün. Platformda iş hayatına henüz adım atmamış kişilerden, zirveye ulaşmış üst yöneticiler de yer alıyor.

LinkedIn’i özel kılan ne?

Aslına baktığınızda her alanda içerikler bulmak mümkün. Kimi kullanıcılar iş başvurusu yaparken iş ararken kimi kullanıcılar kendi bloglarının tanıtımını yapıyor. Birçok kullanıcı ise yaptığı toplantılardaki dikkatini çeken önemli konuların fayda sağlayan kısımlarını profesyonel ağındaki kişilerle paylaşıyor. Kimi ise kendi reklamını yaparak kendi şirketi ve hizmet alanı için müşteri kapma yarışına giriyor.

“433 ülkeden 200 milyon profesyonel
tarafından kullanılıyor”

Eğer bir alandaki uzmanlığınızı en iyi şekilde kurgular ve kaliteli içerik paylaşımları ile bunu desteklerseniz, kısa zamanda görünürlüğünüz ve bilinirliğiniz artacaktır. Alanınız ile alakalı yaptığınız paylaşımlar sonucu çeşitli kişi ve kuruluşların dikkatini çekebilir ve yeni fırsatları kendinize çekebilirsiniz. LinkedIn, yukarıda da bahsettiğim şekli ile geniş bir tanıtım ve pazarlama aracı olurken, iyi bir kişisel marka alanı olarak da işlev görüyor. Şu da bir gerçek ki, LinkedIn’de aktif olursanız Google arama motorunda isminiz aratıldığında üst sıralarda bulunursunuz. Bu öncelik, bilinirliğinizin artmasında en büyük rolü oynayacaktır.

Büyük şirketler LinkedIn’de

LinkedIn sayesinde, dev şirketlerin yöneticilerine ulaşmak da hiç olmadığı kadar kolaylaştı. Bunun yanı sıra, İK departmanları da platform üzerinden yetenek avına girişmiş durumdalar.
Şirketler adayların çeşitli kariyer sitelerinden yaptıkları başvuruları alırken, başvuruların ilk değerlendirmesini bu platform üzerinden yapıyorlar. Bu açıdan bakıldığında, LinkedIn’in İK departmanları tarafından yegane bilgi kaynağı olarak görüldüğünü söylemek mümkündür. Bu sebeple verdiğiniz her bilgi, hem CV’nizde hem de LinkedIn’de aynı olmalı; çelişkili bilgiler hakkınızda olumsuz yargılar verilmesine sebep olabilir.
Kendi ekibinizi büyütürken de LinkedIn’den faydalanabilirsiniz. Görüşme öncesinde adayın özelliklerini, nereden mezun olduğunu, hangi gruplara ve kuruluşlara üye olduğunu görebilirsiniz.
LinkedIn’de birçok şirketin hizmet ve ürün sunduğundan bahsetmiştik. Burada amaç doğru işe doğru eleman, doğru ürüne doğru alıcı bulmak noktasında bağlantılar kurmak. Siz de kendi ürün ve hizmetlerine göre doğru konumlandırma ve reklamla bunu sağlayabilirsiniz. Paylaşacağınız bir fotoğraf doğru kişiye ulaşmada büyük bir avantaj olacaktır.

Profesyonel ağınızı genişletin

LinkedIn’de alanında uzman milyonlarca kişi bulunmakta. Hepsinin amacı hem kendilerini tanıtmak hem de iyi bir iletişim ağı kurarak bağlantılarını güçlü hale getirmek. Mutlaka ilgi alanınıza yönelik gruplara üye olun, sürekli onları takip edin, paylaşımlarda bulunun ve etkileşime girin. Eğer pasif kalırsanız herhangi paylaşımda bulunmazsanız sadece o grupta bir isim olarak kalırsınız ve bununda size hiçbir faydası olmaz.

“LinkedIn kişisel marka oluşturmanın en etkili yoludur”

Gruplarda paylaştığınız yazılar veya yaptığınız yorumlar o alanda ki bir kişinin ilgisini çekebilir ve farklı bir iş imkânının kapıları sizlere açılır. Ayrıca bu gruplarda katıldığınız da aklınıza takılan bir konu bir çalışma olursa bunu grupta paylaştığınızda oraki kişinin uzmanı olan kişiler mutlaka sizlere yardımcı olmak için çaba gösterecekleridir. Böylece bilgiye ulaşmanın kolaylığına rahatlıkla erişeceksiniz.

Eski dosttan düşman olmaz

LinkedIn’in bir diğer özelliği de, tıpkı Facebook’ta olduğu gibi eski arkadaşlarınıza ve çevrenize ulaşmanızı mümkün kılması. Ortak bağlantılarınız sayesinde diğer okul arkadaşlarınız ile bağlantı kurabilecekken, eski bağlantılarınızı yeniden canlandırarak işbirlikleri yaratabilirsiniz.