Mevsim geçişlerinde genellikle yorgun, uykulu ve halsiz olabiliyoruz. Kış mevsiminin verdiği ağırlığı üzerimizden atıp yaz mevsiminin enerjisine ve aydınlığına alışmamız gereken bu günlerde vücudumuz doğal olarak normalden daha fazla yorulabiliyor. Bu sürecin en büyük etkilerinden biri de uyku dengemizin ve kalitemizin değişmesi. Mevsim geçişlerinde yaşadığımız uyku problemleri vücudumuzda bulunan melatonin hormonunun üretiminin aksaması ile ortaya çıkıyor. Bu da günlük hayatımızda aksamaları ve odaklanma sorunlarını beraberinde getirerek yaşam kalitemizi düşürebiliyor. Geçirdiğimiz bu sürece bir de iş hayatının yoğun akışı eklendiği zaman hayat kalitemiz ve yapılan işte gösterdiğimiz verim de düşüyor..
Gelin, birlikte mevsim geçişlerinde yaşanılan uyku problemlerini en aza indirmek için neler yapabiliriz bir göz atalım.
1- Düzenli Uyku Programı Oluşturmak
Vücudumuzun biyolojik saati, en iyi şekilde düzenli uyku programları ile çalışır. Her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmak, biyolojik saatinizi düzenler ve uyku kalitenizi artırır. Hafta sonları bile bu rutini çok fazla bozmadan sürdürmeye çalışırsanız kısa süre içerisinde vücudunuzun rutin bir düzeni oluşacaktır.
2- Gün Işığı Almak
Gün ışığı, biyolojik saati düzenleyen önemli faktörlerden biridir. Melatonin, vücudunuzun uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen bir hormondur ve özellikle karanlık ortamlarda daha fazla üretilir. Sabahları mümkün olduğunca gün ışığı almak, melatonin üretimini baskılayarak uyanmayı kolaylaştıracaktır. Akşamları ise mavi ışık yayan ekranlardan (televizyon, tablet, cep telefonları gibi) uzak durmak, uyunacak ortamın olabildiğince karanlık olmasına dikkat etmek, melatonin seviyelerinin artmasına ve uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır.
3- Egzersiz Yapmak
Düzenli egzersiz, uyku kalitenizi artırır ve mevsim geçişlerinin getirdiği stresle başa çıkmanıza yardımcı olur. Ancak, akşam geç saatlerinde egzersiz yapmak vücut ısınızı artırarak uykuya dalmanızı zorlaştırabilir. Gündüz saatlerinde yapılan egzersizler bu düzeni oturtmak ve yaşam kalitenizi artırmak için daha faydalı olacaktır. Yürüyebilir, koşabilir veya bisiklet sürebilirsiniz. Havaların da ısındığı bu dönemde bu aktiviteler size keyif verecektir. Ayrıca pilates, yoga gibi vücudu esneten sporları da tercih edebilirsiniz.
4- Sağlıklı Beslenmek
Sağlıklı ve dengeli beslenmek de mevsim geçişini daha hafif yaşamanızı sağlar. Yağlı, glutenli ve şekerli besinler vücutta ağırlık yaptıkları için uykuya sebep olacaktır. Gerekli durumlarda probiyotik veya prebiyotik takviyeleri de alabilirsiniz. Gün içinde çok fazla çay ve kahve tüketimi de uyku problemi yaşamanıza sebep olan önemli faktörlerdendir. Normalde uyku düzeniniz bu durumdan etkilenmese bile mevsim geçişlerinde fazla çay ve kahve tüketimi uyku düzeninizi bozabilir. Akşam saatlerinde genellikle bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Bazı bitki çayları (örneğin papatya çayı) uykuya geçişi kolaylaştırabilir.
5- Rahat Bir Uyku Ortamı Oluşturmak
Uyuyacağınız ortamın olabildiğince rahat ve uyumaya elverişli olması, rahat bir yatak ve yastık seçimi de uyku kaliteniz üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Odanızın serin, sessiz ve karanlık olması da uyku kalitenizi arttıracaktır.
6- Rahatlama Teknikleri Uygulamak
Uykuya geçişte zorlanıyorsanız, rahatlama tekniklerini de deneyebilirsiniz. Meditasyon, derin nefes egzersizleri veya hafif bir kitap okumak gibi yöntemleri deneyerek zihninizi sakinleştirebilir, uykuya dalmanızı kolaylaştırabilirsiniz.
Mevsim geçişlerinde uyku sorunları yaşamak normal olduğu gibi, bu durumun üstesinden gelmek de mümkündür. Kaliteli bir uyku, gün içindeki verimliliğinizi, yaratıcılığınızı ve genel anlamda yaşam kalitenizi artırmanın anahtarıdır. Bu ipuçlarını kendinize en uygun şekilde uygulayarak, mevsim geçişlerinin getirdiği uyku sorunlarından kurtulabilir ve daha sağlıklı, enerjik günler geçirebilirsiniz. Sağlıklı uykular!