Yeni bir iş kurma süreci heyecan dolu bir macera gibiyken aynı zamanda meydan okuyucu da bir süreçtir. Bu yolculuk özellikle stabil olmayan ekonomilerde, bir dizi zorlukla başa çıkmayı gerektirir. Girişimcilerin başarılı olabilmesi için pazar dinamiklerini anlaması tek başına yeterli olmayacaktır. Eş zamanlı olarak insan kaynakları, finans, pazarlama ve şirketin ihtiyacı olacak birçok konuda bilgi ve kaynak sahibi olmayı gerektirir. Bu süreçte hatasız ve hızlı büyümeyi beklemek gerçekçi olmasa da sık yapılan bazı hatalardan da kaçınmak mümkün.
1- Yetersiz Pazar Araştırması
Birçok yeni girişimci, yeni bir işe atılmanın verdiği heyecanın etkisiyle, çok mühim olan pazar araştırmasını yeterince yapmadan işe başlayabiliyor. Bilindiği gibi hedef kitlesinin ihtiyaçlarını, beklentilerini ve tabii ki pazarın doygunluk seviyesini iyice özümsemeden başarılı bir iş modeli oluşturmak kolay değil. Yeterli pazar araştırmasının yapılmaması girişimcileri risklere karşı daha savunmasız kılacağından, bu aşamaya her zaman yüksek önem gösterilmesi şarttır.
2- Yanlış Finansal Planlama
Yeni bir girişim söz konusu olduğunda en önemli adımlardan bir tanesi de tabii ki finansal kaynakların organize edilip yönetilmesidir. Finansal ayağın yanlış yönetimi de yeni girişimlerin başarısız olmasının en büyük nedenlerinden bir tanesidir. Dolayısıyla, girişimciler, mümkün olduğunca detaylı ve tabii ki gerçekçi bir finansal plan yapmalı ve beklenmedik durumlara finansal anlamda her zaman hazırlıklı olmalıdır.
3- Yanlış Ekip Kurma
Doğru ekibi kurmak, girişimcilikte başarının anahtarlarından biridir. Her üyenin yetenekleri, işin gereksinimleriyle uyumlu olmalıdır. Fakat yeni girişimciler, pek çok kez arkadaşlarıyla ve/veya tanıdıklarıyla çalışma eğilimindedir ve bu ne yazık ki her zaman en iyi seçim olmayabilir. Seçilen ekip üyelerinin işin gerektirdiği beceri ve deneyime sahip olması gerekmektedir.
4- Geri Bildirimlere Yeterli Önemin Verilmemesi
Müşteri geri bildirimlerini dikkate almak ve o doğrultuda hareket etmek sunulan bir ürün veya hizmeti geliştirmenin en sağlıklı yollarından biridir. Fakat yeni girişimciler bazen kendi vizyonlarına gereğinden fazla odaklandıklarından, müşterilerin geri bildirimlerini göz ardı edebilirler. Bu da sık düşülen bir hata olarak karşımıza çıkmaktadır.
5- Eksik Satış & Pazarlama Stratejileri
Etkili bir pazarlama ve satış stratejisi olmadan, ne yazık ki en iyi ürün veya hizmet başarısız olabilir. Yeni girişimciler, pazarlama ve satış konusunda yeterli bilgiye sahip olmayabilir veya bu alanlara yeterli kaynak ayıramayabilir. Dijital pazarlama, sosyal medya, içerik pazarlaması gibi araçların, uzmanlarca etkili bir şekilde kullanılması, işletmenin büyümesine büyük katkı sağlayacaktır.