Google, site içeriğinizin üst sıralarda gösterilmeye uygun olup olmadığını kontrol etmek için “spiders” adındaki botları kullanır. Kullanılan bu otomatik algoritmalar sayesinde sitenizdeki link sistemleri, alan adınızın yaşı, site trafiğiniz ve içeriğiniz gibi göstergeler taranarak sitenizin arama sonuçlarındaki sıralaması belirlenmiş olur. Yani bir bakıma arama sonuçlarında iyi sıralamalarda çıkabilmenin yolu Google’ın sitenize gönderdiği botları mutlu etmekten geçiyor.
Google botlarının sıralamaları yaparken kullandığı metotlar sık sık değişse de bu yazıda daima geçerli olan birkaç öneriye değineceğiz.
–Kendi alan adınıza ihtiyacınız var.
Yapmanız gereken ilk şey kendi alan adınıza ve barındırma servisinize sahip olmaktır. Ücretsiz blog kurulumu sağlayan hizmetler, SEO konusunda iyi sonuçlar vermezler. Bunun nedeni ise Google’ın yalnızca ciddi ve güvenilir olarak değerlendirdiği internet sitelerine öncelik vermek istemesidir.
–Anahtar düşünce: Siz nasıl içeriklere ulaşmak isterdiniz?
Google’ın bütün amacı müşterilerine alakalı ve kullanışlı arama sonuçları sunmaktır. Siteniz için SEO çalışması yaparken inşa ettiğiniz her şeyin dayanak noktası bu olmalıdır ve doğrusunu söylemek gerekirse SEO için en önemli şey insanların gerçekten işlerine yarayan kaliteli içeriklerin sitenizde yer almasıdır.
Bugünlerde içerik üretmenin pek çok yolu var, fotoğraf ve videolar çekin, podcastler kaydedin ve ardından blogunuzda ve sosyal medya hesaplarınızda paylaşın; özgün olmak kaydıyla ürettiğiniz içerikler ile istediğiniz sonuçlar zaten kendiliğinden gelecektir.
–İçeriğinizin trafiği iyi olan başka sitelerde yer almasını sağlayın.
“Backlink” basitçe sitenizdeki linklerin başka sitelerde yer alması durumu olarak açıklanabilir. Trafiği ya da site sıralaması sizden daha iyi olan ve içeriği blogunuzla benzerlik gösteren bir sitede linklerinizin yer alması SEO’nuzda olumlu etkiler yaratır. Aynı zamanda blog paylaşımlarınızda başka sayfalarınızdaki yazılara veya blogunuzla alakalı içeriklere gerektiğinde link vermeniz önemlidir.
-Site arayüzünüzün SEO dostu olduğundan emin olun.
SEO’yu iki ayrı alt başlık altında düşünebiliriz. Birincisi sosyal medyayı etkili kullanmak ya da “backlink” inşa etmek gibi sitenizin dışında yapacağınız çalışmalar yani sayfa dışı SEO, ikincisi sitenizin mobil cihazlara uyumlu bir temaya sahip olması gibi konuları içeren sayfa içi SEO.
Temanızın optimize edilmesi Google göstergelerine güvenilir bir site olduğunuzu belirtmek için önemlidir. Ayrıca Google’ın içeriğinizi bulmasına yardımcı olur. Temanızı optimize etmek için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
- Sitenizde mobil uyumlu bir tema kullanın.
- Google botlarının sitenizdeki elementleri daha iyi tarayabilmesi için temanızın doğru kodlanmış olduğundan emin olun.
- Büyük boyutta görseller kullanmaktan kaçının ve hızlı yüklenen bir tema kullanın. Sitenizin yüklenme hızını buradan ölçebilirsiniz.
-Kalıcı bağlantılarınızın yapılarının doğruluğundan emin olun.
Örneğin; ana link olarak iyicalisanlarulkesi.com’u varsayalım.
Paylaşımlarınızın linklerinde SEO’nuz için iyicalisanlarulkesi.com/icerik-adi yapısını kullanmak en doğrusu olacaktır. Eğer bir WordPress kullanıcısı iseniz, AYARLAR>KALICI BAĞLANTILAR üzerinden YAZI İSMİ seçeneğini işaretleyerek bu yapıyı kullanabilirsiniz. Daha sonra linkleriniz ile paylaşımlarınız için kullanabileceğiniz anahtar kelimeleri eşleştirerek sitenizin SEO’su için en doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz.
–Siteniz için bir “site haritası” yükleyin.
Eğer bir WordPress kullanıcısı iseniz Google Sitemap eklentisini yükleyin. En yaygın “site haritası” eklentisine buradan ulaşabilirsiniz. Eklentinin otomatik olarak oluşturduğu site haritasını arama motorlarına göndererek sitenizin Google’da daha iyi dizinlenmesini sağlayın.
-Sosyal medyayı etkili kullanın.
Ürettiğiniz içerikleri sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak hem daha fazla kişiye erişim sağlayabilir hem de SEO çalışmalarınızda daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz. Sosyal medya profillerinizde internet sitenize yer vermeyi ve takipçilerinizi sitenize gelmeleri için teşvik etmeyi unutmayın.
-SEO eklentileri kullanın.
Bugün WordPress kullanıcıları için pek çok SEO eklentisi olduğunu söylemek mümkün. All in One SEO Pack ya da Yoast kullanarak en iyi sonuçları alabileceğiniz eklentilerden ikisi.
-SEO trendlerini takip edin.
İnternette SEO çalışmalarınız için pek çok kaynağa ulaşabilirsiniz. Özellikle MOZ’un içerikleri sizin için kullanışlı olabilir.